Studiereiser

Studieturer er viktige. Disse gir nærkontakt med stor kunst, design og arkitektur som man ikke finner i nærheten. Vi sender 1.klasse på innenlands studietur om våren og 2.klasse til utlandet på høsten. Disse turene gir gode minner, store opplevelser og skaper solide samhold.

Studietur_B_mu
Foto: Frank Stenersen

I løpet av de to årene ved Ålesund Kunstfagskole har vi to større studieturer på timeplanen. Det hender også at vi tar småturer rundt omkring i fylket her, når det måtte passe. Studieturene er svært viktige på mange måter. Det aller viktigste er at studentene får oppleve kunst, design og arkitektur som vi ikke har tilgang på i Ålesund eller i Norge.

Studieturene er en obligatorisk del av opplegget hos oss og har sin egen reiseplan. To lærere reiser med studentene. Den ene er reiseleder og har ansvar for alt det praktiske rundt reise og opphold, samt oppfølging av studentene. Den andre har ansvar for det faglige opplegget og alle avtaler om omviskinger, kunstnermøter osv.

Men vi ønsker også at studentene skal kjenne på reisefølelsen og samholdet som oppstår på slike turer. Når man reiser som gruppe styrkes både vennskap og kjennskap. Det å dele store kunstopplevelser med andre er også en god ting. Studentene får en del felles referanser langt ut over det som skjer i skolehverdagen. Og man har noen å diskutere sine opplevelser med enten det skjer i fellesskap i kunsthistorietimene, eller mellom to studenter ved bordet på kantina.

Vi syns også at det er viktig å få introdusert studentene våre for hvor mye man kan oppleve som kunst -og arkitekturreisende i denne rare verden vår.

BERGEN, OSLO, TRONDHEIM

Studieturen til 1.klasse varer 3 – 4 dager og går til Bergen, Oslo eller Trondheim på våren. De siste årene har vi reist med Hurtigruten tur – retur Ålesund – Bergen. Hurtigruten sies å være «verdens vakreste sjøreise» og for mange av våre studenter var dette en ny og flott opplevelse.

Enten reisemålet er Bergen, Oslo eller Trondheim er innholdet mye det samme. Vi besøker museer, gallerier, kunstneratelierer og interessante evenement. En viktig del av studieturen er å besøke utdanningsinstitusjoner som kan være aktuelle for videre studier for studentene våre. Både Kunst- og designhøyskolene og Arkitekthøyskolene er selvsagte stoppesteder for oss. Ved disse institusjonene er vi alltid så heldig at vi har tidligere studenter som gladlig gir oss innsideinformasjon.

Lærer Marianne Nygård Molvær tolker Tony Matelli på KODE 2 i Bergen
Mobilfotografering på KODE 2 i Bergen

EUROPA…

I september / oktober går studieturen for 2.klasse ut av landet. Turen varer 6 – 8 dager og går til en viktig kunst- og kulturby i Europa. Byer som Venezia, Berlin, Amsterdam og London har hvert gode reisemål. Viktige kunstfestivaler eller store utstillinger er gjerne bakgrunnen for at studieturen blir lagt til spesifikke byer. Studieturen har et tett faglig opplegg og man trenger gode sko og et våkent hode disse dagene. Vi lager et opplegg som skal inneholde både samtidskunst og eldre kunst, eldre og nyere arkitektur, design, og møte med interessante historier.

Studentene får oppgaver å jobbe med, og vi ser at disse studieturene gir både læring og oplevelser.

Disse turene er organisert av en reiseleder og en faglærer. Disse blir med på turene og deler opplevelser og samhold med studentene.

Studietur til Amsterdam
Studietur til Venezia