– Jeg har virkelig fått mye ut av å gå her

Frederik Viddal er andreårsstudent ved Ålesund Kunstfagskole. Han bodde allerede på Sunnmøre, etter å ha søkt seg tilbake til der slekten kommer fra. Gjennom en venninne fikk han høre at det fantes en kunstskole i Ålesund, Frederik søkte og fikk plass.

– Før jeg startet trodde jeg at jeg kom til å jobbe med mine egne ting, og at jeg skulle få male i to år. Men det ble helt annerledes enn jeg hadde forestilt meg. Man blir introdusert for nye kurs rundt hver tredje uke, og på den måten blir man introdusert for mange ting man vanligvis ikke ville prøvd ut.

– Bra å utforske bredt for å spisse seg senere

På Ålesund Kunstfagskole har Frederik blitt introdusert for det meste innen kunst; film, keramikk, leire, grafikk, og ikke minst fresco.

– Vi har hatt en unik mulighet til å male med fresco, og utforske pigmenter og sånt. Det er veldig sjeldent. Det er ganske spesielt å få prøvd ut teknikker fra 1200-tallet, og læreren Bentus er dødsengasjert, forteller han.

Frederik understreker at dette er en fin basisskole, hvor man får utforsket bredt, for så å kunne spisse seg inn senere.

Ny interesse for installasjoner og å «bruke rommet»

Tidligere drev Frederik mest med maling, men etter en stund på kunstfagskolen ble han mer interessert i å jobbe friere, bruke rommet og lage installasjoner.

– Det har vært en liten åpenbaring. Etter jeg er ferdig her vil jeg søke meg inn på et kunstakademi hvor man jobber mer med den selvstendige prosessen. Jeg vil fortsatt drive med maleri, men også installasjoner og film. Jeg har virkelig fått mye ut av å gå her, sier Frederik.

Vi heier på hverandre og følger hverandres utvikling

Frederik forteller at det er et lite studiemiljø, og du lærer deg å omgås med mange forskjellige mennesker.

– Det sosiale er veldig bra, vi støtter hverandre og kommer med konstruktiv kritikk når vi viser frem arbeidene. Vi heier på hverandre og følger med på hverandres utvikling, det er morsomt å se hvor fort alle utvikler seg.

Frederik Viddal i Helle Siljeholms performance «Noder om stein og andre sosiale landskap». Foto Hasan Daraghme

Vær ydmyk og ta til seg andres erfaringer

Fordelene ved en allsidig kunstutdanning, er at man får sett flere muligheter, mener Frederik.

– Det er lett å låse seg til hva man tror man er god på, men det er greit å bli utfordret litt, og være ydmyk. Man lærer mye av å ta til seg andres erfaringer og ulike måter å jobbe på. Studiet hjelper en med å finne seg selv, selv om man tror man har gjort det når man starter her, finner man raskt ut at man ikke har det, ler han.

Han avslutter med å si at lærerne er flinke og veldig gode på tilbakemeldinger:

– Lærerne ser hver enkelt student veldig godt, og har store hjerter for oss. Skolen er flink til å samarbeide med kunstprosjekter i byen, vi får ta del i mye som skjer på Kube og får gratis inngang og omvisninger der. Studieturen var også veldig bra, i år var vi i Berlin og i Kassel, og det var utrolig inspirerende, avslutter Frederik.